Wednesday, January 18, 2012

The Hunger Games - The Hunger Games #1 - Suzanne CollinsMijn beslissing om dit boek te lezen was eigenlijk voornamelijk gebaseerd op de trailer van de verfilming die op 21 maart in de bioscopen komt. Ik vond het concept zo goed gevonden en de trailer zelf zat al zo vol spanning en verwachting, dat ik MOEST weten wat er gebeurde in het verhaal. Hopelijk is de film op zich even goed.
Ook wil ik even vermelden dat ik “Battle Royale” nooit gelezen of gezien heb en dus geen vergelijking kan maken met dit verhaal. Het concept lijkt misschien wel heel erg op elkaar, maar dat moet u er niet van weerhouden om dit boek ook te lezen. Het beleven van een verhaal zit hem immers in de details, in de emoties en niet enkel in de rode draad.

Eerst misschien eventjes een korte omschrijving van het land waarin onze heldin woont.
Panem is een soort post-apocalyptisch Noord-Amerika, dat verdeeld werd in 13 districten en “The Capitol”. The Capitol is de hoofdzetel van president Snow en de verblijfplaats van zowat alle rijkere/hooggeplaatste mensen in het land. De stad wordt dan ook gekenmerkt door een overvloed aan weelde, elektriciteit, extravaganza en ongeoorloofde uitspattingen.
De meeste districten daarin tegen worden getekend door armoede en hongersnood. Elk district heeft zijn eigen specialiteit: zo heeft District 12 de steenkool mijnen, District 4 int producten uit de zee, District 11 heeft boomgaarden en landbouwgrond. De inwoners zelf profiteren slechts amper van de producten die zij produceren. Alles wordt opgeslokt door The Capitol. We hebben dus te maken met een (weerzinwekkende) dictatuur.
Ooit, zo’n 74 jaar geleden, zijn de districten in opstand gekomen tegen The Capitol. Deze reageerde door District 13 van de aardbol te vegen door het te bombarderen met toxische wapens. Na het onderdrukken van de andere districten werden de Hunger Games ingevoerd om aan te geven dat The Capitol oppermachtig is en zij alles in handen hebben.
Ieder jaar moet elk district een jongen en een meisje tussen de leeftijd van 12 en 18 selecteren om mee te doen in dit spel. De gekozen “Tributes” worden daarna in een arena gedropt en moeten vechten op leven en dood met de andere kinderen.  De arena bestaat elk jaar uit een andere omgeving vol unieke gevaren. Niet alleen moeten de Tributes dus kunnen vechten, maar ook overleven in de natuur is zeer belangrijk.
De laatste die overblijft wordt “Victor” gekroond en kent een heleboel privileges. Ook het district vanwaar de Victor afkomstig is, krijgt een heel jaar lang voedsel.

Katniss Everdeen is een inwoonster van District 12. Ze is 16 jaar en staat aan het hoofd van haar gezin, nadat haar moeder een mentale breakdown kreeg na het overlijden van haar vader. Gale is haar beste vriend. Ook hij verloor zijn vader in dezelfde mijnexplosie waar Katniss’ vader het leven liet. Samen gaan ze jagen in het verboden bos, buiten het hekken dat District 12 omsluit, om hun gezin van voedsel te kunnen voorzien.
Katniss heeft naast Gale maar één iemand die ze meer dan wie dan ook graag ziet: haar zusje Prim. Prim is dit jaar net 12 en haar naam werd voor de eerste keer in de loterij voor de Hunger Games geplaatst.

Het verhaal begint op de dag van het loten van de namen voor de Hunger Games. Katniss en Gale genieten van hun ochtend in het bos, met de gedachte in het achterhoofd dat één van hen binnen een aantal uur zou kunnen vertrekken naar de gevreesde arena.
In de namiddag moeten alle kinderen tussen 12 en 18 verzamelen op het stadsplein om de loting bij te wonen. Eerst wordt de meisjesnaam getrokken. En dan gebeurt het.
“Primrose Everdeen”.
Katniss is een shock. Haar kleine zusje van 12 jaar MAG niet naar de arena vertrekken, hoe zou ze dat ooit kunnen toelaten?! Katniss maakt het ultieme offer en stelt zich kandidaat om de plaats van haar zusje in te nemen.
Haar mede Tribute is Peeta Mellark, de zoon van de plaatselijke bakker.
En zo begint Katniss’ avontuur in de Hunger Games.

Persoonlijk vind ik dit een geweldig boek. Ik heb het in één ruk uitgelezen omdat ik telkens weer wou weten wat er op de volgende pagina zou gebeuren. Het boek zit vol spanning, complotten, onmacht, emoties, … Je kruipt bijna meteen in het verhaal, of beter gezegd: het verhaal kruipt in jou en het laat je niet meer los.
Een must read voor iedereen die van science fiction, fantasy of gewoon spanning houdt.
Het hoofdpersonage is een meisje, maar ik denk niet da dit de jongens moet weerhouden van dit boek te lezen. Katniss is geen alledaags meisje.

Dit boek moet je gewoon gelezen hebben!